Teksas Austin'de bir evin dış görünüşü

Bir zamanlar sadece bilim kurgu hikâyelerinde ve ilham verici TED Konuşmalarında yer alan 3 boyutlu yazdırılan evler hızla gerçeğe dönüşüyor. Mimarlar, mühendisler ve girişimcilerden oluşan ekipler standart inşaat maliyetlerinden kat be kat ucuza, bir günden kısa bir sürede katman katman küçük bir ev yazdırmak üzere özel 3 boyutlu yazıcı makineler geliştirdi. 

Ama tek amaç daha ucuza bir ev inşa etmek değil. Bu 3 boyutlu yazıcıdan çıkan evler daha önce hiç olmadığı şekilde kişiselleştirilip tasarlanabiliyor. Yani tek artısı ucuz olması değil: Tasarım estetiği açısından en pahalı, el yapımı evlerin bazılarıyla yarışabilecek durumda. Bu teknolojinin mevcut öncülerinden bazılarına göz atmadan önce 3 boyutlu yazıcı ile üretilen evlerin tarihine bir göz atalım. Bu 3 boyutlu yazıcıdan çıkan evler daha önce hiç olmadığı şekilde kişiselleştirilip tasarlanabiliyor.

Bu 3 boyutlu yazdırılan evler daha önce hiç olmadığı şekilde kişiselleştirilebilir ve tasarlanabilir.

Teksas Austin'de 3 boyutlu bir ev görünüşü
Austin Teksas'da 3 boyutlu bir evin duvarı

3 BOYUTLU YAZICIYLA YAZDIRILAN EVLER NASIL BAŞLADI?

Bu teknolojinin ilk filizlendiği zamanlara göz atabilmek için 1950’lere kadar gitmemiz gerekiyor. Daha o zamanlar tuğla örebilen bir robot kavramı ortaya çıkmıştı. Elbette o zamanlar fikirler mevcut araçların çok ötesindeydi. 3 boyutlu yazdırmaya benzer şekilde kayar kalıp yöntemleriyle ve robot bileşenleriyle binaların tamamen otomatik olarak üretilmesi süreci ilk olarak 1980’lerde ve 90’larda Japonya’da geliştirildi. İnşaat süreci hızlandırıldı ancak çoğu kişinin istediği tasarım özgürlüğünü sunmadı. 

On yıllar sonra teknoloji mühendislik vizyonunu yakalamayı başardı. Yaşanabilir ilk 3 boyutlu yazdırılan ev Nisan 2018’de Fransa Nantes’da üretildi. Nantes Üniversitesi ve Nantes Dijital Bilimler Laboratuvarı beş yatak odalı bir ev geliştirdi ve karkasını 18 gün içerisinde inşa etmek üzere Batiprint3D adlı bir makine üretti. Böylece teknoloji olgunlaştı ve dünyanın dört bir yanında ticarileşmesi için bir yarış başladı. 

3 BOYUTLU YAZICIYLA EV ÜRETME DÜŞÜNCESİ NEDEN ÇIKIŞTA?

Barınma, en temel insan ihtiyaçlarından biri; buna karşın Birleşmiş Milletler’e göre dünya çapında bir milyarın üzerinde insan standardın altında yerlerde barınıyor. Demir parçalarıyla takviye edilmiş, bitmemiş ya da toprak zemin üzerine yapılan harabe evleri düşünün. 

Bu oldukça ciddi ve gün geçtikçe artan bir sorun olmakla birlikte geleneksel inşaat yöntemleri artık bunu karşılamaya yetmiyor. Neyse ki ileri görüşlü birkaç şirket 3 boyutlu yazdırma teknolojisini barınma krizine çare olmak üzere kullanmayı planlıyor. Ve bu şirketlerden biri kendine son derece büyük bir hedef seçmiş.

Austin Teksas'ta 3 boyutlu bir evin iç görünüşü

Barınma, en temel insan ihtiyaçlarından biri; buna karşın Birleşmiş Milletler'e göre dünya çapında bir milyarın üstünde insan standardın altında yerlerde barınıyor. 

UYGUN BİR ÇÖZÜM İÇİN BİRLİKTE ÇALIŞIYORLAR

San Francisco’lu bir sivil toplum kuruluşu olan New Story, bu dönüştürülebilir teknolojiyi kullanarak 3 boyutlu yazıcı ile üretilen, estetik olarak göz alıcı olmasının yanında son derece uygun maliyetli evlerden oluşan mahalleler inşa etmeyi hedefliyor. Her toplulukla doğrudan çalışmalar yaparak ihtiyaçlarını mümkün olduğunca karşılamaya çalışacak. 

Bina yazılım kullanılarak inşa edileceğinden, aile fertlerinin sayısına bağlı olarak farklı tasarımlar için farklı seçenekler sunmak mümkün olacak. Büyük bir adım atarak 2019’da Latin Amerika’da 3 boyutlu yazıcıyla üretilen evlerden büyük bir mahalle oluşturmayı hedefliyorlar. Biraz hırslı bir proje gibi gelebilir ancak sivil toplum kuruluşunun geçmişine baktığınızda daha önce de benzer çalışmalar yaptıklarını göreceksiniz. Kuruluş Bolivya, El Salvador ve Haiti’de geleneksel inşaat yöntemleriyle 850’den fazla ev inşa etmiş. Bunun üzerine dünyanın dört bir yanında 1400’den fazla evin yapımı için finansman sağlamış. Bu proje için tecrübeli olduklarını söylemek yanlış olmaz. Ancak bunun için önemli bir engeli aşması gerekiyor. New Story’nin bunu yapmayı hedeflemesine karşın mühendislik açısından yardıma ihtiyacı var.

ORTAK BİR TUTKUYA DAYANAN ORTAKLIK

Bir evin duvarlarını her geçişte bir beton katman halinde inşa eden muhteşem 3 boyutlu yazıcının ardındaki mühendislik dehasını konuşturan ICON, onlar için mükemmel bir iş ortağı. New Story ICON için şunları söylüyor: “Bir yıl kadar önce ihtiyaç duyduğumuz teknoloji mevcut değildi. Bu nedenle çözülemeyecek gibi görünen bir sorunun çözümü için ICON ile birlikte çalışmaya başladık. Sonuç mu? Bir evi 24 saatten kısa sürede, 4000 Dolardan ucuza yazdırmak üzere tasarlanan bir 3 boyutlu yazıcı olan Vulcan.

Bununla birlikte ICON’un eş kurucusu ve CEO’su Jason Ballard bu iki iş ortağının ortak paydada buluştuğunu söylüyor. “ICON olarak hedefimiz ev inşası ve genel olarak inşaatı daha uygun maliyetli yapmak üzere yaklaşımımızı yeniden düzenlemek, dünyanın dört bir yanındaki insanlara uygun ve yaşanabilir evler sağlamak.”

Bu ortak düşünce yapısı ile hem New Story’nin hem de ICON’un hırsı ve hedefleriyle birleştiğinde, Latin Amerika’daki projeyi ileriye taşıyor ve belki de ileride daha fazla projenin tamamlanmasına olanak tanıyacak.

Austin Teksas'ta 3 boyutlu bir ev

BİR MAHALLEYİ YAZDIRMAK SADECE BAŞLANGIÇ

Bu ilk geniş ölçekli 3 boyutlu yazdırma projesi planlandığı gibi tamamlanacak olursa New Story tamamen 3 boyutlu yazdırma yöntemine geçmeyi planlıyor. Ekip yazıcıları dünyanın dört bir yanındaki farklı topluluklara taşımak için rotalar belirlemeyi hedefliyor. Bununla birlikte söz konusu süreci hızlandırmak üzere teknolojiyi başkalarıyla paylaşmaya da sıcak bakıyor. 

Kim bilir; Bu teknolojinin hızla gelişmesiyle bir gün siz de bir mimarla oturup hayalinizdeki evi bilgisayarda tasarlayarak ertesi gün evinize taşınabilirsiniz.

tk

You may also like

Nissan Pike Arabaları

NISSAN’IN PIKE ARABALARI: KORKUSUZ, EĞLENCELİ VE UNUTULMAZ KLASİKLER

#TASARIM

Hiroshi Ishiguro ve ikizi

YAPAY ZEKÂYI İNSANLAŞTIRAN ADAM İLE TANIŞIN: HİROSHİ İSHİGURO

#TASARIM