Bangkok’a gittiyseniz, Yatan Buda heykelinin önünde çekilmiş fotoğrafınızı paylaşmadıysanız olmaz. Sosyal medya çağı bir turizm patlamasına neden oldu ve etkileri tüm dünyada hissediliyor. Ölmeden önce yapılacaklar listeleri ve gezme isteği sayısız olumlu olaya yol açıyor; örneğin İzlanda’da turizmin muazzam ölçüde artması ülkeyi finansal krizden çıkartmış durumda.

Bir çift birlikte Berlin Brandenburg Kapısı önünde bir Selfie çekiyor

Artık dünyayı gezmek için daha sorumlu ve daha eğlenceli bir yol olduğu anlaşılıyor.

Fazlası Zarar: Fazla Turist

Ne yazık ki seyahatin artmasının olumsuz tarafları da var. Filipinler’de turist patlaması nedeniyle muazzam Boracay Plajının hassas deniz ekosistemi tehdit altında kalınca ziyaretçilere kapatıldı. İtalya’da Venedik’te yaşayanlar turistlerin şehrin dört bir yanında ellerinde yemek paketleriyle gezinip selfie’lerini çektirdikten sonra çöplerini bırakmalarından son derece rahatsızlar. Yakın zamanda şehre gelen kişi sayısını azaltmak üzere şehre giriş ücreti alınmaya başlandı.

Seyahat eden kişilerin kısa zamanda mümkün olduğunca çok yeri gezmeye çalıştığı hızlı geziler de güzel bir deneyim sunmuyor. Böyle bir durumda tatilin sonunda eğlenmekten çok yorulduğunuzu hissedebilirsiniz. Bununla birlikte zamanınızı sadece Eiffel Kulesi veya Machu Picchu’nun çevresinde geçirirseniz, Paris’in ya da Peru’nun gerçek özelliklerini ortaya koyan gizli saklı köşelerini kaçırabilirsiniz.

Dünyayı daha sorumlu ve keyifli bir şekilde gezmek istediğimiz ortada.

Bunun için yavaşlamayı deneyebiliriz. Hatta bu yaklaşımın bir adı da var: yavaş seyahat. Her yeri gezmeye çalışmak ve gezerken aşırı yorulmak yerine tercih edilen bu yaklaşım artık tam zamanlı dijital gezginler (deneyimleri ile ilgili blog yazan kişiler) gibi 9’dan 5’e çalışan ve tatile çıkan kişiler tarafından da benimseniyor. Yavaş seyahat etmek için çok zamana ihtiyacınız yok.

YERLİ GİBİ YAŞAYIN

Yavaş seyahat ile daha az yere seyahat edeceksiniz ancak konakladığınız her yerde daha fazla zaman harcayacak ve turist yerine gittiğiniz yerin yerlisi gibi yaşayacaksınız. Bu hareketin savunucuları böylece seyahat edenlerin ve yerli halkın daha az stres yaşadığını, daha uygun maliyetli olduğunu ve çevreye daha az zarar verdiğini söylüyor.

Aşağıda, bir sonraki tatilinizde yavaş seyahati uygulayabilmeniz için bazı yöntemler sunuyoruz.

1

PLAN YAPMAYIN

    

Tatiliniz sadece bir hafta ise haftanın tamamını aynı yerde geçirin. Çevrenizi öğrenmek ve turist kılavuzlarında bulamayacağınız şeyleri bulmak için zaman ayırın. Bir kafeyi çok sevdiyseniz, tekrar gidin. Kahve servisinizi yapan kişileri yakından tanıyın. Büyük olasılıkla gezebileceğiniz farklı yerler, yemek için farklı tatlar önereceklerdir.

Hong Kong bölgesindeki Açık Büfe / Restoran
Biber çeşitleri ile tezgah

2

CANINIZ GEZMEK İSTEMİYORSA DIŞARI ÇIKMAYIN

Yerel pazara gidin ve tatil için kiraladığınız evde yemek pişirin. En sevdiğiniz tariflerin farklı meyveler ve sebzelerle nasıl olacağını görün.

3

KOMŞU OLUN

Bir ev ya da apartman dairesi kiralayın. Hem de bir akşamınızı evde geçirin ya da evinizin çevresinde takılın. Böylece bir tatil köyünde ya da şehir merkezinde bir otel bölgesinde kalmak yerine farklı bir mahallede kalarak çok daha keyifli zaman geçirebilirsiniz. Çarşaflarınız belki her gün değiştirilmez ama yerel kültürü daha fazla hissedebilirsiniz

Geleneksel evler - Oporto, Portugal
Malezya öğrenci grubu

4

KEYİFLE ZAMAN GEÇİRECEK İNSANLARLA TANIŞIN

Kanoyla gezintiye çıkmayı seviyor musunuz? Ya da bira yapmayı? Tığ işi? Yerel kulüplere ya da festivallere göz atın.

5

YAVAŞLAYIN. GERÇEKTEN

    

Avrupa veya Japonya gibi bir yere gidiyorsanız, kendinize uzun bir rota belirleyin ve trenle gidin. Uçuş irtifasının altında seyahat ettiğinizde görecek çok şey olduğunu fark edeceksiniz. Vardığınızda ise bisiklete binin, yürüyün ve gülleri koklayın. Uzak bir yere gitmiyorsanız yerel halkın günlük yaşamını yakından görmek için toplu taşıma araçları gibisi yok. Hatta Yatan Buda heykeline ya da Eiffel Kulesine bile gidebilirsiniz.

Lizbon Portekiz tramvay atış
tk

İlgileniyor Olabileceğiniz Konular

Moğolistan'da nissan leaf

POLONYA’DAN JAPONYA’YA SIFIR EMİSYONLU NISSAN LEAF İLE YOLCULUK

#HAYAT TARZI

Ryokan tarzı masa ve sandalyeler

BİN YIL BOYUNCA GELİŞTİRİLMİŞ KONUKSEVERLİK

#HAYAT TARZI